2019. március 11., hétfő

Fekete juhok a nagyvilágban Vol.3

Miután az előzőekben áttekintettük Ázsia és Európa kontinentális részének fekete juhait, röviden bemutatnám a hatalmas juhos kultúrával rendelkező Nagy-Brittania fekete fajtáit is. A szigetországokban egyre keresettebb a fekete gyapjú, így érthető módon a fekete fajták, színváltozatok száma is folyamatosan növekszik. 
 
Kezdjük mindjárt egy - a mosolygós bárányairól elhíresült fajtával - a southdown-nal, mely egy ősi brit juhfajta, de napjainkra az egész világot meghódította. Két főbb típusa ismert: egy nagyobb testű, elsősorban húshasznú változat, amely Új-Zélandon és Kaliforniában is sikeresen elterjedt, valamint a már Amerikában kialakított, kis testű, kitűnő gyapjút adó és inkább hobby állatként számon tartott Babydoll. A southdown juhok gyapjának szálvastagsága 24-29 mikron közötti, amellyel már a merinók szintjét közelítik, testtömegük pedig viszonylag tág határok között mozog: 60-80 kg-osak a juhok, 90-110 kg-osak a kosok. A fekete szín kezdetben csak elvétve jelenkezett a fajtában, napjainkban azonban egyre gyakoribb, főként a Babydoll változatban.

Southdown kos
Southdown növendékek

Babydoll southdown jerkék
Mosolygós southdown bárányok

Egy számunkra is jelentőséggel bíró fajta a romney/romney marsh, mely a kollektív gazdaságok idején előszeretettel volt használva különböző nemesítés porgramokban. Nem meglepő módon ezek a programok rendre kudarcot vallottak, de valószínűleg a romney kosok itt-ott még hátrahagytak valamit a génállományukból. A Kovászna megyében néha felfedezhető magas állású, gyapjas hátsó lábú, gyapjas pofájú berkék például szinte biztosan romney ősökkel is rendelkeznek. A fajta egyébként sokkal jobban honosult Új-Zélandon, ahol napjainkban is az egyik legnagyobb számban tartott juh, mivel 5-10 kg-os éves gyapjúhozamra is képes, 30-40 mikronos szálvastagság mellett. A fekete változatát 1972-ben, Amerikában vették törzskönyvbe először, azóta tudatosan is szelektálnak erre a színváltozatra is.

Gyapjas pofájú romney jerkék
Fiatal romney kos
Fekete és fehér romney

Talán a legfeketébb a fekete juhok között a black welsh mountain, azaz a walesi fekete hegyi juh. Ez a kis testű, élénk fajta látszólag ellenáll a napfénynek is, gyapja egész évben fekete, fakulásra, vörösödésre csak alig hajlamos. A fajta juhai suták, a kosoknak viszont csigás szarvuk van, akárcsak a mi berkénknek. A walesi feketék létszáma mindössze 10.000 egyedre tehető, de népszerűségük egyre növekszik, a különböző juhos kiállítások üde színfoltjai.

Black welsh mountain kos és juh egy kiállításon
Black welsh mountain kosok versenye
Győztes black welsh mountain kos

Black welsh mountain juh

A balwen juh közeli rokona a walesi feketéknek, lényegi különbség mindössze a homlokán lefutó fehér rajzolatban fedezhető fel, mely egyben a zwartbleshez is hasonlatossá teszi. Ez utóbbi fajtával azonban nem áll rokonságban, a nagy fokú hasonlóság mindössze a véletlen műve.


Balwen juh kosbárányával
Balwen család
Balwen nyáj


A ryeland egyike a legősibb brit fajtáknak és nem mellékesen Erzsébet királynő kedvenc fajtája is. Ennek ellenére a fajta létszáma nem nagy, 1974-ben mindössze 980 regisztrált anyajuhot tartottak számon, így a ryeland felkerült a ritka fajták listájára. A ryelandot elsősorban mint húsfajtát tartják számon, a kosok sutaságuknak és viszonyag kis fejüknek köszönhetően jól használhatóak a nehezen ellő fajták fedeztetésére. Az első fekete egyedek Angliában jelentek meg, azóta a számuk fokozatosan növekedik.

Ryeland növendékek
Ryeland kos
Vemhes ryeland juh


A lincoln a legnagyobb rámájú brit juhfajta (110-160 kg), ennek ellenére az évszázadokra visszanyúló tenyésztése során mindig a gyapjútermelését tartották elsődlegesnek. A lincoln juhok gyapja durva (40 mikron), viszont kifejezetten hosszú, a gyapjúszálak hossza elérheti a 40-45 cm-t is, mennyisége pedig már az anyajuhokon is elérheti az 5-9 kg-ot, a kosok pedig értelemszerűen ennél is lényegesen több gyapjat termelnek. Az 1960-as évekig mindent elkövettek, hogy kiküszöböljék a fajtából az időnként felbukkanó fekete egyedeket, csak ezt követően fogott neki néhány tenyésztő a fekete színváltozat tudatos tenyésztésének. A pontosság kedvéért azonban meg kell jegyeznünk, hogy a lincoln gyapja nem egészen fekete, inkább ezüstös, amely egy más genetikai hátteret sejtet.

Lincoln kos
Lincoln portré
Fehér színű lincolnok


Az észak-ronaldsay-i juh egy igazán különleges, félvad fajta, amely feltehetőleg évezredek óta elszigetelten él Skócia legészakibb szigetén. A különösen mostoha körülményekhez olyan szinten sikerült adaptálódnia, hogy szinte kizárólag hínáron él, és egészen elképesztő mennyiségű sót képes tolerálni. Ennek a furcsa diétának azonban ára van, a fajta legnagyobb példányai is alig haladják meg a 30 kg-ot. Az észak-ronaldsay-i juh több ősi jellegű színváltozatban is megtalálható, köztük a feketében is, ezért kerülhetett erre a listára.

Észak-ronaldsay-i juhok
Észak-ronaldsay-i nyáj

Észak-ronaldsay-i juhok a fókák társaságában

Utolsó brit fajtaként a hebridai juhot mutatom be, amely Skóciában jött létre, de származását tekintve a rövid farkú észak-európai fajtacsoportba tartozik. Rövid farkával és gyakori négy szarvú egyedeivel a juhok között igazi látványosságnak számít. Régen több színváltozatban is megtalálható volt, napjainkra azonban csak a fekete változata maradt fenn. Genetikai vizsgálatok alapján a fekete génje nem mutat rokonságot a többi európai fajta hasonló génjével, viszont ugyanez a gén megtalálható több közel-keleti fajtában is. Sajnos erről az érdekességről nem találtam több információt, pedig nagyon izgalmas felfedezésnek találom. Jó lenne azt is megtudni, hogy a fekete berkénk eumelanint termelő génje vajon a közel-keleti, vagy a nyugat-európai juhok génjeivel mutat rokonságot. Meg egyáltalán mi a különbség a két típusú fekete között?

Hebridai kosok
Hebridai kos
Hebridai juhok

Klasszikus, csigás szarvú hebridai kos
Még egy hebridai gyönyörűség...

Nem egészen brit, inkább csak brit gyarmati juh a Corridale, amelyet Ausztráliában tenyésztettek ki, és amely a romneyhoz hasonlóan szintén részt vett a kollektív gazdaságok nemesítési programjaiban, így elképzelhető, hogy kis mértékben még mindig jelen van némely berke populációban. A fajtát merinó és lincoln juhok keresztezésével alakították ki, gyapjú- és hústermelésben is jeleskedik. A juhok gyapjútermelése 4-8 kg között mozog, 25-30 mikronos szálvastagság és 9-15 cm-es szálhosszúság mellett. A kifejlett egyedek testtömege 80-120 kg körüli.

Corridale jerkék
Corridale juh a kifakulást megakadályozó öltözékben

Corridale a kiállításon
Corridale gyapjú

A világ körüli fekete juhos utunk végére az arapawat hagytam, mely egy elvadult juhfajta és kizárólag az Új-Zélandhoz tartozó Arapawa szigeten él. Az arapawa juhok 1867-ben kerülhettek a szigetre és azóta teljes elszigeteltségben élnek. Feltehetőleg merinó juhoktól származnak, amit a kosok hatalmas csigás szarva is tanusít. Az érdekes az, hogy a merinók között nagyon ritka a fekete egyed, az arapawa viszont szinte kizárólag csak fekete színváltozatban található meg. Talán a természetes szelekció a feketéknek kedvezett. Ugyancsak a természetes szelekció furcsasága, hogy a kosok szarva hatalmas lett, a szélességük meghaladhatja az egy métert is, ami kifejezetten attraktív trófeává teszi őket a vadászok számára.

Arapawa trófea
 
Hókás arapawa
Egy különleges, sárga pofájú arapawa

Arapawa juhok a vadonban, köztük egy ritka fehér példány

Ez a hosszúra nyúlt áttekintő után, úgy gondolom, hogy levonhatjuk a tanulságot, miszerint fekete juh szinte mindenhol van a világban, ahol juhtenyésztés folyik, kezdve a legelmaradottabb vidékektől és a legősibb fajtáktól, egészen Nyugat-Európa legmodernebb fajtáiig. A fekete gyapjú iránti igény ugyan erőssen változó, de a történelem azt mutatja, hogy a kereslet sosem szűnt meg iránta, újra meg újra divatossá válik. Ezért is nagyon fontos, hogy megbecsüljük a mi tökéletesen adaptálódott fekete fajtánkat, mert nem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükség nagyobb mennyiségben, létszámban is. Továbbá nagyon érdekesnek és fontosnak tartom tisztázni, hogy honnan származnak a berkéink, kikkel állnak közeli rokonságba és a fekete színért felelős génjük hogyan működik, miként öröklődik.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése